ZBOŽÍ V AKCI
Obezita čili nadváha trápí velké procento příslušníků naší populace. Statistika uvádí, že 25% mužů starších 30 let a 40% žen starších 40 let je obézních, tzn. že váží o více než 10 kg nad svou ideální váhu. Lékaři dokonce hovoří o světové epidemii.
Obezita je nejen nepěkná a tím neblaze působící na psychiku, ale je spojena i s celkově vyšší úmrtností a s dalšími vážnými nemocemi, jako cukrovkou, trombózami, artrózou, vysokým krevním tlakem, aterosklerózou, koronárními nemocemi srdce (anginou pectoris, infarktem) a dalšími. Dnes se s tloušťkou potýká bezmála každý čtvrtý občan této země. Způsobuje to nejen česká kuchyně oplývající tuky a rychlé stravování, které má mnohdy nezdravé složení, ale především nedostatek pohybu.
Nejčastější příčinou obezity bývá přejídání, prakticky to znamená, že příjem kalorií je větší než jejich výdej a nespotřebované kalorie se přeměňují na depotní tuk, který se ukládá. Nejzávažnější je příjem tzv. “prázdných” kalorií z cukrovinek, sladkých nápojů a sladkého pečiva. Faktorů, které vedou k přejídání, je celá řada, nejčastěji je to nekoordinovaná chuť k jídlu, někdy jde o úmyslné překrmování (u dětí, v rekonvalescenci, v graviditě), jindy nezřízená žravost doprovází psychické rozrušení.
Nadváhu může způsobovat i porucha metabolismu cukrů, např. u cukrovky. Příčinou nadměrné hmotnosti může být i nedostatečná funkce štítné žlázy. U žen je často na vině užívání antikoncepce. Poměrně rychlý přírůstek váhy bývá pozorován u mladých jedinců do 30 let, způsobuje ho zpomalení tvorby a uvolňování růstového hormonu.
Přibývání na váze, které není způsobeno organickou nebo mentální poruchou, je možné omezit či úplně zastavit především přizpůsobením celkového příjmu potravy tělesné potřebě a provedením důkladné revize skladby jídelníčku a stravovacích zvyklostí.
Co se týká skladby jídelníčku, pak samozřejmě je namístě omezit (nemyslím tím striktně vyřadit) ony “prázdné” kalorie, přijaté ve sladkostech a nahradit je pokrmy zdravějšími, např. müsli, ovocem, zeleninou. Můžeme si dopřát “zakázanou” sladkost, ale není vhodné si ihned po její konzumaci dopřávat šlofíka nebo se usadit ke knize či televizi. Naopak je žádoucí vyrazit na procházku nebo se věnovat jiné tělesné činnosti.
Vyvarovat se drastických diet. Tělo považuje hladovění za stav ohrožení a udržuje si zásoby tuku na další období, navíc trpí nedostatkem důležitých živin a hrozí zhroucení. Drastické diety u mladistvých mohou vyústit v opačný stav, tzv. mentální anorexii, kdy tělo není schopno pozřít jakoukoliv potravu, vč. tekutin. Jedná se o velice vážné onemocnění, které může končit i smrtí nebo nevratným poškozením důležitých orgánů.
Nepropagovat diety s úplným vyloučením sacharidů, tedy cukrů. V těchto případech dochází k nadměrnému a překotnému spalování tukových zásob, kdy zplodinami jsou acetony a ketony, které mohou poškodit buňky těla. Může se také zvýšit hladina cholesterolu a tím nebezpečí výskytu kardiovaskulárních komplikací. Nesmíme zapomenout, že právě sacharidy udržují mimo jiné správnou funkci mozkových buněk
Nepreferovat diety s nadměrným přísunem bílkovin. Dochází k zatěžování organismu zplodinami jejich metabolismu, jako jsou puriny a kyselina močová, které se ukládají v těle a jsou v přímé souvislosti se vznikem artritid, dny, srdečních chorob a dalších.
Jíst raději menší porce, ale častěji. Např. 5x denně, pamatovat na pitný režim (2-3 l).
Propagovat vyšší přísun stravy, zejména bílkovin, spíše po ránu, večeře naopak zvolit lehčí. Začít tím, že nebudete jíst do úplné sytosti, ale pouze do ukojení hladu, aby se žaludek pomalu zmenšil a zvykl si. Ctěte zásadu - jez do polosyta, pij do polopita....
Nejíst na noc, kdy následuje spánek a výdej energie je minimální. Snažit se jít spát dříve, než se dostaví pocit hladu, který brání usnutí
Zvýšit tělesný pohyb, který přináší nejen spalování kalorií, ale i žádoucí prokrvení orgánů a tedy zásobení kyslíkem, uvolňuje cenné látky, zlepšující prostředí centra sytosti, které nemá tak důvod vysílat signál “doplňuj”.
Zvýšit přísun přírodní vlákniny, která dráždí sliznici tlustého střeva a urychluje tak peristaltiku. Váže vodu, změkčuje a zvětšuje objem stolice, čímž usnadňuje její vyprazdňování. Váže na sebe i škodliviny vč. přebytečného cholesterolu a spolu se stolicí je odvádí z organismu. Zkuste se vrátit alespoň částečně k jídelníčku našich předků (jáhly, pohanky, neloupaná rýže, ovesné vločky, tmavý chléb aj.).
Jíst v klidu a ne ve spěchu, potravu dobře rozkousat. Oddálí se tím i pocit hladu a budete tak méně jíst. Pěstovat a dodržovat kulturu stolování, protože vyměšování trávicích šťáv se děje přes druhou signální soustavu, tedy - vidím, cítím, sliním, trávím.
Nepodléhat trudnomyslnosti a nedopustit nedostatek činnosti. Obé vede často ke zbytečnému uždibování a následnému přibývání na váze.
Snížit objem přijímané potravy s ohledem na skutečnou potřebu organismu, tedy nepřejídat se. Prázdné kalorie nahradit chroupáním mrkve nebo jablka.
Kouření působí na centrum sytosti toxicky. Kuřáci by proto obzvlášť měli dbát na zdravé přírodní potraviny a doplňky a vyhýbat se prázdným kaloriím.
Vhodnými pomocníky při Vaší snaze o udržení správné tělesné váhy, kteří doplní přijaté množství stravy na potřebný objem, mohou být naše potravinové doplňky typu Kromisatabs, (chrom tlumí chuť na sladké), Spirdietabs nebo Chloretabs . Podmínkou jejich užívání je zapití dostatečným množstvím tekutin, aby účinná látka - přírodní vláknina - mohla dobře nabobtnat a mít požadovaný sytivý a vazný efekt. Všechny přípravky pročisťují a zrychlují peristaltiku, odstraňují z těla škodlivé látky. Právě toto je třeba mít na paměti při současném užívání jiných preparátů nebo léků a zvolit minimálně dvouhodinový časový posun mezi užitím těchto preparátů a ostatních přípravků, abychom si z těla neuváženě neodstranili i látky tělu prospěšné nebo účinnou léčivou dávku nesnížili příliš.
Co říci závěrem. Začal nový rok . Zkuste si zformulovat pro tento okamžik z výše uvedených zásad přijatelnou změnu svého životním stylu, která by pomalu, ale jistě vedla ke snížení Vaší váhy a tím i celkového pohledu na svět. K realizaci Vašeho předsevzetí přeji pevnou vůli, která je v tomto případě jedním ze základních předpokladů úspěchu.
MUDr. Vladimíra Kohoutová